A változókorra jellemző testösszetétel-változás és hízás kedvezőtlen anyagcserehatásokkal jár, ami a kardiovaszkuláris kockázatot is növeli. Az időben megkezdett életmód- és szükség esetén gyógyszeres terápia a tünetek kezelésén túl a hosszú távú kockázatok csökkentéséhez is elengedhetetlen.
A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a magas LDL-koleszterinszint mellett fontos szerepet játszhat az emelkedett lipoprotein(a) [Lp(a)] szint is.
Egy vizsgálat szerint a teljes értékű tej nagymértékű fogyasztása gyengíti az idős emberek kognitív teljesítményét, és magasabb kardiovaszkuláris kockázattal jár, írja az OTSZ Online.
A kanadai Alberta Egyetem és a montreali CHU Sainte-Justine intézet kutatói az atheroszklerózis folyamatának egy új mechanizmusát írták le, amelynek nagy jelentősége lehet a szív-érrendszeri betegségek prevenciójában.
Sok mindent nem tudunk az érelmeszesedés részleteiről, mozgatórugóiról. Ezen igyekszik változtatni Jeney Viktória, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar tudományos főmunkatársa, a Lendület-pályázat tavalyi nyertese és az általa vezetett Vaszkuláris Pathofiziológiai Kutatócsoport.
2019-ben a vezető 10 halálok közül 7 krónikus társbetegséghez volt köthető, mely az összhalálozás 44%-át tette ki. A kardiovaszkuláris betegségek 17.9 millió ember halálát okozták, daganatos megbetegedésekben 9 millióan vesztették életüket, míg a diabetes mellitushoz társítható halálesetek száma 1.6 millió volt, melynek számában a 2000-es évekhez viszonyítva 70%-os növekedés figyelhető meg1.
A dohányzás növeli a daganatos betegségek előfordulását, krónikus hypoxiás tüdőbetegséget idéz elő, illetve testszerte érrendszeri károsodást, érszűkületet idéz elő. Ez utóbbi betegségcsoport kialakulását vizsgáljuk részletesebben.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?